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Steve Leimberg's Estate Planning Email Newsletter - Archive Message #869

Date: 07-Sep-05
From: Steve Leimberg's Estate Planning Newsletter

Subject:PLR 200534014 - Transfer from Legal to Beneficial Owner Not Tax Gift

Please welcome our latest LISI Commentator, Jeff Baskies , a
shareholder in Ruden, McCloskey's Ft. Lauderdale office.

Jeff is a graduate of Trinity College (with highest honors), Harvard
Law School (cum laude), and is Board Certified by The Florida Bar
(emeritus) as a specialist in Wills, Trusts and Estates law.

His articles have been published in various legal periodicals
including Estate Planning; Trusts and Estates, The Family Advocate,
The Florida Bar Journal, LAN, and Probate and Property. Please
welcome Jeff to the LISI Commentator Team!

Jeff shares a case that gets to the right result — but reminds us of a
nagging — and still unanswered question dealing with the gift tax
implications of one party guaranteeing another party's loans.

Where Father held legal title to shares of stock in Company and
interests in Limited Partnership and Limited Liability Company, all
of which were equitably owned by Son, Father's changing title to
those assets to Son's name will not be a taxable gift under Code
Section 2511.

MORE FROM JEFF BASKIES ON PLR
200534014 TO FOLLOW. BUT FIRST, EDITOR
ANDY DeMAJO ISSUES A LISI LAWTHREADS
ALERT!

1. KPMG PARTNERS: VICTIMS OR VILLIANS? In a
lively and sometimes contentious discussion, practitioners
react to KPMG's recent admission of tax fraud, its
agreement to pay $456 million in penalties, and the
criminal indictment of several of its partners.

2. PRESERVING FISCAL YEAR ELECTION FOR
ESTATE

When completing Form SS-4 to obtain a tax ID number for
a new estate, the personal representative lists the ending
month of the estate's fiscal year. But a recent online
discussion reminds us the estate still has flexibility in
choosing its tax year.
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3.QUICK TAKE: 2005 FORM 706 AND 709
REVISIONS

Estate tax returns for decedents who died in early January
will be due in early October, about a month from now. But
the IRS forms for those returns are still not available. This
thread provides an update on the scheduled release of the
new Forms 706 and 709, and shows you where to find a
draft of the 2005 Form 706.

To read these and other recent LawThreads reviews, log in at
http://www Jeimbergservices.com. Once you've logged in, click the
blue LawThreads button under Recent Entries.

NOW BACK TO PLR 200534014!

FACTS:

Son was the "driving force" behind organizing anew Company.

But at the time he was buildmg the company, he was s also
experiencing personal credit difficulties.

As aresult, Son provided funds to Father for Senior to purchase
shares in son's Company and to hold them on behalf of Son.

His father agreed to take title to the shares on behalf of son.

Father became the majority shareholder of Company on paper, but
was not involved in the business. The primary justification or reason
offered for Father's taking title to the shares was so Company could
benefit by the Father's creditworthiness. Father apparently agreed to
execute personal guarantees which allowed Company to obtain
necessary financing.

Subsequently, all of the Shareholders in the Company (including
Father) received an interest in a Limited Partnership ("LP") and a
Limited Liability Company ("LLC") (created to be general partner of
the LP).

Again, Father took title to these interests on behalf of Son.

Father represented and stipulated that the shares of Company and the
interests in LP and LL.C were held by Father for the benefit of Son
and he had no real equitable or beneficial interest in those assets. It
was also stipulated that all of the founding shareholders were aware
that Father held the shares in the Company and the interests in LP
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and LLC for the benefit of his Son.

After some time, the creditworthiness of father was no longer
needed, and he wanted to transfer the shares to son.

Father requested a ruling that, causing the stock register of the
Company and the ownership registries of the LP and LLC to be
changed to Son's name will not be a taxable gift under Code Section

2511. :

COMMENT:
REQUIREMENTS FOR GIFT TO BE TAXABLE:

Subject to certain exclusions, deductions and credits, Code Section
2501(a)(1) imposes a gift tax on the gratuitous transfer by an
individual of property via a lifetime gift in exchange for less than full
and adequate consideration in money or money's worth.

Code Section 2511(a) provides that the gift tax applies to transfers by
way of gift — whether outright or in trust, direct or indirect, etc. The
legislative history of the gift tax shows it was intended to be broadly

—— appii_e_dl_ — - ————— e e s —— —— —— =

But to be taxable, there must be both a transfer of property and the
transfer must be complete.

GIFT INCOMPLETE UNTIL DONOR PARTS WITH
DOMINION AND CONTROL

In the PLR, the Service noted that Treas. Reg. 25.2511-2(b) provides
in part "that a gift of property is complete to the extent the donor has
so parted with dominion and control as to leave him no power to
change its disposition, whether for his own benefit or for the benefit
of another." The Service also noted that: "a gift is incomplete in
every instance in which a donor reserves the power to revest the
beneficial title to the property in himself".

Similarly, in Burnet v. Guggenheim, the United States Supreme
Court held that the Federal gift tax "is not aimed at every transfer of
the legal title without consideration. Such a transfer there would be if
the trustees were to hold for the use of the grantor. It is aimed at
transfers of title that have the quality of a gift, and a gift is not
consummate until put beyond recall." See also Rev. Rul. 54-537,
where the right to revest the beneficial title to property transferred in
trust by the donor is an incomplete gift, and Rev. Rul. 74-365 , where
the Service held a gift causa mortis was not a completed gift because
the gift was revocable and the subsequent return of the property did
not result in a gift."
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A MERE SHIFT OF LEGAL TITLE TO BENEFICIAL
OWNER NOT A GIFT

In reliance upon the Code Sections and Regulations cited above, and
the Supreme Court's holding in Guggenheim, the Service ruled that
the proposed transfers of title to the shares of Company and the
interests in the LP and LLC from Father to Son did not create a
taxable gift as it was merely father's relinquishing legal title to the
property to the rightful, equitable and beneficial owner.

Given the facts and the citations above, the ruling seems perfectly
logical. Father held the interests as nominee for Son and should not
incur a gift tax to transfer his "naked" legal title to Son (the
beneficial owner). At that level, PLR 200534014 provides a friendly
reminder that it is okay for a legal-title owner to release the property
to the equitable or beneficial owner.

GIFT TAX CONSEQUENCES OF GUARANTEE OF DEBT:

However, one interesting and important issue was NOT addressed in

the PLR. That issue is the gift tax consequences of Father's guarantee

of Company debt. If Son was equitable owner, that means Father

~ 7 guaranteed Son's debt — providing creditworthiness Son couldnot
have achieved on his.own. That allowed Company to be developed

and assumedly had significant economic benefit (otherwise, again
assumedly, Son would have taken title to the shares in Company
himself).

Should the IRS' not addressing the issue at all in this case where it
was so clearly presented be given meaning? Is it an indication that
the IRS is no longer interested in pursuing the gift on guarantee
argument?

Unfortunately, that issue is not answered by the PLR, and it would
not be prudent to jump to any conclusions, because the gift on
guarantee issue 1S ignored. But it makes one wonder how seriously
the IRS is concerned about the gift by guarantee issue, which has
been a cause for concern by numerous practitioners for years.

The Tax Court in Bradford v. Commissioner , held that a guarantee
of payments for another person's debts did not constitute a completed
gift because the guarantee may never be called upon.

IRS IN PAST HAS ARGUED GUARANTEE IS GIFT!

However, the IRS has taken the opposite position. It has argued that
guaranteeing the payment of someone else's debts IS a valuable
property right. So the act of providing a guarantee of paying
someone else's loan can constitute a taxable gift on the date the
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guarantee becomes binding.

That position was espoused in PLR 91130009, the facts of which are
very similar to this PLR. In PLR 9113009, a parent guaranteed a loan
for the acquisition of business interests by his children. Relying upon
Dickman v. Commissioner, the IRS ruled that the guarantee was a
taxable gift on the date it became effective. Interestingly, PLR
9113009 was withdrawn by PLR 9409018 . In that PLR, the IRS
withdrew PLR 9113009, but without comment on the portion of PLR
9113009 which dealt with the taxable gift issue.

NOT IN RULING BECAUSE IT JUST DIDN'T COME UP!

So we are left with the holding in PLR 200534014 that there was no
gift when Father transferred the stock and interests in the LP and
LLC to Son, but which was silent on the gift tax consequences, if
any, of the Father's guaranteeing the Company debt on its formation.

I talked to Mayer Samuels , primary drafter of the PLR. He said that
the issue of guarantee as gift was not addressed in the ruling because
the issue was not brought up. He said the ruling can't/shouldn't be

gifts, was not really sure what the official position on the subject
was, but said he thought that the IRS still might consider guarantees
as taxable gifts in the right circumstances.

So where is the IRS going on guarantees of loans?
Stay tuned to LISI...
HOPE THIS HELPS YOU HELP OTHERS!

Jeff Baskies

Edited by Steve Leimberg
CITE AS:

Steve Leimberg's Estate Planning Newsletter # 869 (September 7th,
2005) at http://www.leimbergservices.com Copyright 2005
Leimberg Information Services, Inc. (LIST) Reproduction in Any
Form or Forwarding to Any Person Prohibited — Without Express
Permission.

CITES:

"(Treas. Reg.) Section 25.2511-2(c); Burnet v. Guggenheim, 288
U.S. 280 (1933); Bradford v. Commissioner, 34 T.C. 1059 (1960); ‘
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Dickman v. Commissioner, 465 U.S. 330 (1984); PLR 9113009 ;
PLR 9409018 ; Rev. Rul. 54-537 , 1954-2 C.B. 316, Rev. Rul. 74-
365,1974-2 C.B. 324 .
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